Slapeloze nachten

Gepubliceerd op 2 oktober 2020 om 14:45

Na mijn oproep zojuist op Instagram kreeg ik héél veel vragen om de tips te delen.
Ik ben maar direct achter de computer gaan zitten om het uit te typen. Nu zit alles tenslotte nog vers in mijn geheugen.
Laat ik beginnen met onze situatie te delen.

Sinds nu ongeveer 14 weken hebben wij gebroken nachten. Het is niet onze baby Noveé die ons wakker aan het houden is.
Maar onze dochter Livèn. Eigenlijk sliep zij meestal wel goed in de nachten. Ineens was dit klaar. Net voor het einde van de zwangerschap van Noveé is dit begonnen.
Ze gaat tussen 19.30 uur en 20.00 uur naar bed. Meestal valt ze wel redelijk snel ik slaap. Tussen 00.00 uur en 02.00 uur wordt ze dan “wakker” ze begint niet te huilen maar ontzettend hard te schreeuwen echt te gillen. Ze is dan totaal in paniek en houdt haar bed stevig vast. Wanneer we naar haar toe gaan om haar op te pakken raakt ze nog meer overstuur. Met even geduld te hebben wordt ze wel weer rustig en slaapt ze weer verder. Dit gebeurt een aantal keer in de nacht. Voor dat we de hulp hebben ingeschakeld van het consultatiebureau hebben we zelf ook al het één en ander geprobeerd. Hieronder zal ik opsommen wat wij zelf hebben gedaan om dit te proberen te veranderen.

 • Wanneer ze wakker wordt er naar toe gaan en haar troosten
 • Er na toe gaan een speen geven verder niks zeggen en weer weg gaan
 • Haar een beetje water laten drinken
 • Haar een flesje melk gegeven (dit ging helemaal mis, daarna was ze klaar wakker)
 • Uit haar bedje halen en bij ons in bed laten slapen
 • Met haar beneden op de bank gaan liggen
 • Er heen gaan zeggen ga maar weer lekker slapen, dan naar 5 minuten, daarna na 10 minuten enz. enz. en dat dan opbouwen.
 • Een uur voor het slapen gaan geen tv meer kijken. (Dit hebben we ook een hele dag geprobeerd)
 • Een uur voor het slapen gaan Valdispert Kids Rust geven.
 • Een knuffel met ruis geluiden in haar bed.
 • Een nachtlampje.
 • Laten huilen (dit gaat zo ontzettend tegen je gevoel in, maar we doen dit nu twee nachten en er lijkt verbetering. De eerste nacht duurde dit 45 minuten, afgelopen nacht 30 minuten daarna heeft ze gewoon geslapen)

Kortom, we hebben echt heel erg veel geprobeerd. Ik was dan ook bang dat het consultatiebureau ons ook niet meer kon gaan helpen.
Toch hadden we vanmiddag een prettig gesprek met nog een aantal tips. Alles wat er gebeurt in de nacht met Livèn lijkt te maken te hebben met nachtangst.
Nachtangst komt vaker voor bij kinderen. Even in het kort uitgelegd en in Jip en Janneke taal: Meestal ontstaat er een paniek aanval ongeveer 3 uur na het in slaap vallen.
De kindjes gaan dan van de lichte slaap over na de diepe slaap. Bij kindjes met nachtangst gaat deze overgang niet helemaal goed waardoor er paniek ontstaat. Het gevolg hiervan is dat ze wakker worden en weer opnieuw moeten beginnen aan de lichte slaap. Hierdoor kan je kindje dus overdag ook nog extra vermoeid zijn. Aan nachtangst is eigenlijk vrij weinig te doen. De enige tip die we hiervoor hebben gekregen is om Livèn rond 00.00 uur zelf wakker te maken (zodat ze niet in paniek wakker wordt rond die tijd) en haar wat water te laten drinken. Daarna weer verder laten slapen.

Waarschijnlijk is bij Livèn niet alleen de nachtangst de oorzaak. Qua ontwikkeling loopt ze een beetje voor. Dit alles gaat ze in de nacht verwerken en hierdoor wordt je erg onrustig.
Als tip hiervoor wordt geadviseerd om inderdaad voor het slapen gaan geen tv meer te kijken en zo min mogelijk prikkels te geven. Samen nog even de dag doornemen, dus echt even de tijd er voor nemen om samen te praten. Zodat de dag een beetje uit haar hoofd gaat.

Ook wordt Livèn nog wel eens wakker simpel weg omdat ze haar speen dan kwijt is. Wellicht een oplossing hiervoor is om meerdere spenen in bed te leggen. Zodat ze er altijd wel één kan vinden in haar bedje.

Wat ik belangrijk vind nog even te melden, elk kindje is anders! Wat misschien een oplossing kan zijn voor Livèn kan voor een ander kindje misschien helemaal niet werken.
Hou hier wel rekening mee. Ik hoop oprecht dat er mensen zijn die wat aan deze tips hebben. En mochten er tips voor ons zijn laat het dan alsjeblieft weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.